Acabat d'estrenar el segle XX, els Moros i Cristians d'Alcoi, registren la incorporació d'una nova Comparsa o Filà nascuda en el si d'un grup d'industrials i artistes de la burgesia alcoiana. L'acta de la Junta General Ordinària del dia 2 de juny de 1901, celebrada per l'Associació de Sant Jordi, dóna fe de l'aprovació del disseny de la Filà denominada “Moros de Marrakesch”.
El pintor alcoià Francisco Laporta Valor, autor de l'esbós dels Marrakesch, inicia amb aquest disseny una sèrie d'innovacions estètiques en la indumentària de la Festa alcoiana, que a partir d'ara serà més coincident amb a gesta medieval que es vol representar. La pròpia denominació de la nova Filà, relacionada amb la ciutat nord-africana de Marrakech, confirma aquest corrent historicista.
El pintor Francisco Laporta Valor hi havia encertat plenament. Els Marrakesch, des de la seua primera participació en la Festa de 1902, van destacar per la seua qualitat innovadora, que deixava de costat la clàssica indumentària del bàndol moro, impregnada de sabor otomà i oriental. La novetat que representava la túnica, la faixa i l'alquisser de la nova Filà, va produir un gran impacte pel grau d'autenticitat que aconseguia una indumentària més marroquina, més nord-africana. Innovació i renovació són les paraules clau en la fundació i el motiu de ser de la Filà Marrakesch, que ja des d'aquell moment va marcar la tendència historicista i cuidada, lluny d'anacronismes, en la plàstica de la Festa. I, amb els anys, els Marrakesch, amb altres Filaes, posaran de manifest una inquietud constant a augmentar la qualitat artística de la nostra Festa, en la qual introduïxen novetats i assenten les bases del que coneixem hui com "ostentació".
Pel que fa a estes novetats, trobem una xicoteta crònica de la primera participació de la Filà en la Festa: el llibre Letters from Catalonia and other parts of Spain. Es tracta d'un compendi de cartes escrites l'any 1902 per l'anglés Rowland Thirlmére, pseudònim de John Walker, el qual, acompanyat pel capità S. E. St. Leger, visita Alcoi durant les Festes.
En estes hi ha una descripció entusiasta i plena d'admiració cap a Alcoi i la seua Festa, que mostra clarament l'excel·lent impressió que va provocar en este escriptor, que diu dels Marrakesch: "Certs hòmens importants, coneguts a Alcoi com els Marraquets, estaven vestits com a moderns beduïns d'alt rang. Estos hòmens formaven ells mateixos una comparsa i portaven una banda de cinquanta músics per a acompanyar-los allà on decidiren anar. Els seus trages eren extremadament simples, però d'una esplèndida qualitat, i les seues llargues espingardes o escopetes adomassades ens omplien d'enveja."
Com veiem, la indumentària, estrenada al carrer en aquells moments, va cridar poderosament l'atenció de Thirlmére, el qual gaudia sense dubtar-ho d'aquella rica i colorista Festa, que el sorprenia tan agradablement, i qualificava als Marrakesch com "the dashing comparsa of Marraquets", és a dir, l'airosa, la coratjosa, la ben plantada comparsa dels Marrakesch.
També hi ha una altra referència directa als Marrakesch quan Thirlmére explica la participació –que considera molt arrelada– de la infància durant l'Entrada, ja que indica que pocs d'aquells xiquets "poden aspirar a unir-se a l'elegant comparsa dels Marraquets –els díhuit membres de la qual visten els més rics abillaments de l'espectacle–; però ells miren Payá, a Pérez, a Laporta, a Mateu [es referix a Mataix], a Reig i a Rafael amb meravellats ulls d'admiració. I ja podien fer-ho! Ja que Pérez, amb la seua capa de seda, gris i ratllada, és tan moro com el Gran Visir de Marrakech. És l'autentica imatge de Boabdil, com la concebuda per Pradilla, i les dones diuen que és l'encarnació de l'atractiu dels moros."
La innovació de la Filà es trasllada també a la seua participació festera. En 1903, segons l'Herald d'Alcoi del dia 26 d'abril, “... va ser nota dominant la comparsa dels Marrakesch que acompanyada per la brillant banda del Regiment de Biscaia va desfilar per la carrera als acords d'un inspiradíssim pasdoble del nostre paisà Gonzalo Barrachina. En e va introduir la novetat de dolçaines i tabals, tocats estos pels mestres el senyor Rafael Casasempere i el senyor Rafael Valor, muntats en dos coratjosos cavalls”.
Des de la seva primera participació en la Festa de 1902, la indumentària elegant i senzilla dels Marrakesch va atraure la mirada del públic i l'atenció dels fotògrafs.