Moros de Marrakesch
Innovació en la festa
Cent anys en el si de la Festa des que en l'Assemblea Ordinària que va celebrar l'Associació de Sant Jordi el dia dos de juny de 1901 fora aprovat el nostre disseny, amb la denominació de Moros de Marrakesch –fent referència amb el seu nom a Marrakech, la ciutat marroquina–, creat per l'insigne pintor alcoià Francisco Laporta Valor, que encerta plenament amb un trage senzill i elegant, ple de sabor nord-africà.
En els seus inicis s'associen a la Filà els noms d'acomodats industrials i grans artistes. Pintors com Francisco Laporta, Fernando Cabrera o Adolfo Morrió, músics com Gonzalo Barrachina, o personalitats com José Pastor Rodríguez, Vescomte de la Morera, atorguen prestigi a la nova Filà, com a segell de qualitat, i aporten una carisma que subjau des de llavors i que podem resumir amb esta frase concloent que llegim en un article periodístic dels anys trenta: “dir Marrakesch és significar la creme del bàndol moro”. Si innovadora resultarà la nova Filà al vestir túnica en compte dels pantalons bombatxos, la Capitania de l'any 1910 servirà per a assentar les bases del boato com hui ho concebem –com a espectacular acompanyament dels càrrecs en l'Entrada– marcant una trajectòria basada en l'originalitat i distinció que serà una constant en els Marrakesch.
Un segle de grans canvis
El segle XX és el segle dels grans canvis socials, de noves tendències artístiques, literàries o filosòfiques, d'importants avanços en la ciència i en la tecnologia que possibilitaran una enorme transformació en el procés industrialitzador i per extensió en la societat, en la vida quotidiana, en la manera de viure, en la moda, i en el pensament. Estos canvis i novetats indubtablement influiran en la nostra ciutat, eminentment industrial, i per descomptat en els Moros i Cristians que evolucionaran espectacularment en la seva forma de celebració.
Si parlem del món de la Festa, els inicis del segle XX significaran precisament això mateix, una innovació constant, decisiva, un gir cap a l'historicisme, deixant de costat, anacronismes, en definitiva un impuls renovador en la concepció de l'estètica de la Festa.
Sens dubte, si haguérem de destacar els fets més important que durant el segle XX han marcat l'evolució de la Festa, convindríem que un d'ells ha segut l'intent de dotar-la de propietat, d'art i rigor històric, sense desdenyar la peculiar idiosincràsia dels nostres Moros i Cristians. I amb el naixement dels Marrakesch es va a iniciar esta nova etapa en la Festa, contribuint amb la seua fundació a acréixer la categoria artística de la celebració Georgina.